На розвиток Селятинської ОТГ виділили понад три мільйони гривень

Дата: 02.06.2018 15:25
Кількість переглядів: 793

Фото без описуКуди спрямують кошти, цікавилися гості з Сумщини

   У рамках проекту «Підтримка децентралізації в Україні» минулої середи Путильщину відвідала делегація з Сумщини. До її складу ввійшли директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак, голови районних адміністрацій, районних рад та голови ОТГ. Метою візиту став обмін досвідом у контексті розвитку сільських територій.

   Зокрема, гості відвідали Селятинську об’єднану територіальну громаду, ТОВ «Путильська молочарня» та СОК «Дари Гуцульщини».  Голова Селятинської ОТГ Валерій Полянчук розповів, що представники із Сумщини побували в Селятинському та Шепітському лісництвах ДП «Путильський лісгосп», звіринці, а також культурно-освітніх закладах громади та на пункті пропуску в Руській.

   Делегація була надзвичайно вражена працелюбністю та гостинністю горян, які сміло відстоюють свою позицію та прагнуть позитивних змін у громаді. І хоча в сільській місцевості бракує робочих місць, а до Путильщини веде неякісна дорога, люди все одно трудяться, утримують господарство та вміло використовують природний потенціал.

   Селятинська ОТГ утворена кілька місяців тому, але сумчани були щиро здивовані наскільки активно у громаді почали працювати над проектами за рахунок інфраструктурної субвенції. Так, за словами Валерія Полянчука, її загальна сума склала 3 мільйони 400 тисяч гривень. А вже 6 проектів громади пройшли експертизу в облдержадміністрації і направлені до Мінрегіону для остаточного затвердження.

   Згідно проектів, у громаді планують провести парове опалення у Шепітському ЗЗСО І-ІІІ ступенів (500 тис. грн), вуличне освітлення протяжністю 1 кілометр 600 метрів у Шепоті (300 тис. грн), реконструкцію будинку культури у Плоскій (400 тис. грн), капітальний ремонт Плосківського ЗДО (400 тис. грн). У Селятині освоять 1 млн 400 тис. грн на реконструкцію будинку побуту, де облаштують адмінбудинок та сервісний центр (або мобільний ЦНАП) на першому поверсі. Ще 400 тис. грн спрямують на вуличне освітлення у Селятині.

   Питання, куди селятинська громада спрямує виділені кошти, цікавило гостей найбільше. А ще вони розпитували про плани на майбутнє. Валерій Кузьмович розповів, що наступного року на території громади планують створити комунальне господарство та придбати для його повноцінного функціонування відповідну техніку. Також у перспективі - будівництво молочарні. Загалом розглядатимуть можливість залучити інвестора на такі об’єкти як колишнє військове містечко Памір та стара Селятинська школа, щоб таким чином розвивати інфраструктуру.

   У ході візиту представники лісництв ознайомили делегатів із деревообробною галуззю краю. Наголосили на тому, що ліс має перебувати виключно у державній, а не приватній власності. Бо завдяки лісовому господарству багато людей мають робочі місця, а лісовий ресурс використовується з розумом.

   У сумчан від поїздки в гори залишилися не тільки приємні враження, а й з’явилося бажання реалізувати подібні ідеї у своїх громадах. Як зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку Сумщини, у них певний потенціал є, головне навчитися його розвивати у потрібному напрямку.

   По дорозі з Селятина гості завітали на молокозавод у Сергіях,  де ознайомилися з технологією виробництва екологічно чистої продукції, та відвідали сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Дари Гуцульщини» у Путилі, де їм розповіли про процес заготівлі та переробки дикоросів.

   Вже влітку сумчани запрошують представників Путильщини до себе. Такий обмін досвідом між громадами дуже корисний, адже потрібно використовувати будь-яку можливість, щоб змінити життя людей на краще.

   Марина ЮРЧЕНКО. /за матеріалами газети КАРПАТИ/

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь