До уваги роботодавців області та осіб, які здійснюють діяльність без здійснення державної реєстрації

Дата: 20.09.2018 15:38
Кількість переглядів: 869

Фото без описуГоловне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області переймається проблемами нелегальної зайнятості та низьких заробітних плат працюючих в області, так як від зазначеного залежать не лише надходження доходів до бюджету Пенсійного фонду України в області для забезпечення пенсійних виплат нинішнім пенсіонерам, а і майбутнє пенсійне забезпечення сьогоднішніх працівників, які працюють уклавши трудовий договір з роботодавцем.

За даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування в Чернівецькій області 15,4% найманим працівникам (від загальної кількості по області) роботодавці нараховують зарплату нижче мінімального розміру, використовуючи різні схеми мінімізації зарплати, такі як неповна зайнятість, зайнятість за договорами цивільно-правового характеру, інших та 7,2% – на рівні мінімального розміру. Застерігаємо, що працівникам, які погоджують на такі умови оплати праці, не слід сподіватися на високі розміри пенсійної виплати в майбутньому, адже від розміру зарплати напряму залежить розмір пенсії.

Спостерігається в області суттєва мінімізація зайнятості працівників у сфері надання інших індивідуальних послуг, де в середньому на одного роботодавця припадає 3 працівника; оптової та роздрібної торгівлі, тимчасового розміщення й організації харчування - 4 працівника.

Щодо тих громадян, які працюють нелегально, в майбутньому при досягненні пенсійного віку може виникнути ситуація нестачі страхового стажу, необхідного для набуття права на пенсійне забезпечення. При цьому нагадаємо, що з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60-річного віку, мають особи за наявності страхового стажу не менше 25 років. Кожного року кількість років, необхідних для призначення пенсії за віком у 60 років, буде збільшуватися на один рік, та з 1 січня 2028 року становитиме не менше 35 років. Тож встигніть набути страхового стажу до досягнення пенсійного віку.

Уже більше року ми попереджали роботодавців про передбачену чинним законодавством відповідальність за використання найманої праці без укладання трудових договорів, мінімізацію зарплати, порушення законодавства про працю, однак, ситуація в області не змінюється.

Уряд зобов’язав органи влади і контролюючі органи до 5 жовтня 2018 року провести активну інформаційно-роз’яснювальну кампанію щодо неприпустимості допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин та після цієї дати доручено контролюючим органам забезпечити проведення в установленому порядку комплексних заходів, спрямованих на детінізацію зайнятості та доходів населення.

Тому Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області в черговий раз попереджає роботодавців області та тих, хто провадить діяльність без державної реєстрації, про значну фінансову відповідальність за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі повної зайнятості, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці та інших порушень законодавства про працю. Не сподівайтеся на безкарність, чітко дотримуйтеся вимог Кодексу законів про працю та Закону України «Про оплату праці».

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь