Пенсійна служба області закликає роботодавців забезпечувати працівникам соціальні гарантії та справедливу оплату праці

Дата: 13.02.2019 08:55
Кількість переглядів: 930

Фото без описуЗгідно з ухваленим Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», збільшено розмір мінімальної заробітної плати, який  з 1 січня становить:

за місячний період – 4173 грн.;

у погодинному вимірі – 25,13 грн.

Для зарахування до страхового стажу найманому працівникові повного місяця роботи працедавець зобов’язаний нараховувати йому заробітну плату в розмірі, не нижчому за  встановлений законодавством мінімальний,  та щомісячно сплачувати не менший за мінімальний єдиний соціальний внесок (з 1 січня 2019 року – 918,06 грн. на місяць).

Розмір єдиного внеску розраховується відповідно до вимог частини п’ятої статті 8 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”: “У разі, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску” – 4173 грн. х 22% = 918,06 грн.

Нарахування єдиного внеску здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, яка з 1 січня 2019 року становить 62595 грн. (дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом).

Нагадуємо громадянам області, що розмір майбутньої пенсійної виплати напряму залежить від набутого страхового стажу та величини заробітної плати. Закликаємо роботодавців до легальних трудових відносин з працівниками та гідної оплати їхньої праці. Заробіток має бути справедливим і встановлюватися відповідно до складності виконуваної роботи, рівня кваліфікації працівника та  результатів його праці. Будьте відповідальними перед найманими працівниками, державою і собою, пам’ятаючи, що запорукою доброї репутації та успішної діяльності є, передусім, чесність та  ділова порядність.

 

Сплив строк дії пенсійного посвідчення – зверніться за виготовленням нового документу

Документом, який підтверджує призначення особі пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається відповідно до Порядку оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 03 листопада 2017 року № 26-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 грудня 2017 року за № 1464/31332.

Пенсійні посвідчення виготовляються на підставі відповідної заяви особи, якій призначено пенсію, що подається до підрозділу обслуговування громадян (сервісного центру) за місцем перебування особи на обліку як одержувача пенсії.

У разі якщо особа, якій призначається пенсія, не досягла повноліття або є недієздатною, заява на виготовлення пенсійного посвідчення подається батьками, усиновлювачами, батьками-вихователями, прийомними батьками, патронатними вихователями, опікунами, піклувальниками за місцем їх проживання/перебування, представниками закладів (органів опіки і піклування), які виконують функції опікунів і піклувальників, за місцезнаходженням таких закладів (органів).

Пенсійне посвідчення видається на строк призначення пенсії. Тому для осіб, яким пенсію призначено на певний період, наприклад, на термін встановлення інвалідності, по завершенню строку дії пенсійного посвідчення та в разі продовження інвалідності за результатами чергового огляду в органах медико-соціальної експертизи важливо своєчасно звертатися до пенсійної служби за виготовленням нового пенсійного документу. Аналогічно слід діяти в разі призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника при продовженні терміну її виплати.

У разі якщо пенсійне посвідчення стало непридатним для користування, втрачено, особі призначено інший вид пенсії або змінилися обставини здійснення опіки та піклування (змінився законний представник чи його звільнено від повноважень, поновлено цивільну дієздатність одержувача пенсії тощо), за заявою одержувача пенсії також видається нове посвідчення.

Заміна пенсійного посвідчення здійснюється за процедурою, визначеною для його виготовлення, за наявністю у особи паспорта, довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків та фото. При заміні пенсійного посвідчення одержувач пенсії повертає органу Пенсійного фонду України попередньо видане пенсійне посвідчення (за наявності), що підлягає знищенню. У випадку заміни електронного пенсійного посвідчення, воно повертається до установи відповідного банку.

 

Скільки років страхового стажу потрібно для виходу на пенсію?

З 1 січня 2019 року право виходу на пенсію дає 26-річний страховий стаж. Надалі вимога за цим критерієм збільшуватиметься щороку на рік, а з 1 січня 2028 року для набуття права на пенсію у віці 60 років вже потрібно буде не менше 35 років страхового стажу.

Звертаємо увагу, якщо для виходу на пенсію не достатньо страхового стажу, набути його можна, уклавши в органах державної фіскальної служби договір про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (в тому числі за минулі періоди, коли особа не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню).

 

Більша частина буковинських пенсіонерів оцінила переваги банківського обслуговування

Щороку все більше буковинців обирають обслуговування у фінансових установах. Вигоди для пенсіонерів найбільш очевидні – це і зручність, і простота в обслуговуванні. Звертаємо увагу, що відкриття і обслуговування пенсійних рахунків – безкоштовне. Більше того, на кошти, які зберігаються на рахунках пенсіонерів, банк нараховує відсотки у порядку і розмірах, зазначених у договорі.

Для одержання виплати у банку необхідно написати відповідну заяву до Пенсійного фонду, у якій зазначити дані банку.

Фінансові установи пропонують різні заохочувальні програми. Громадяни, що вийшли на пенсію, можуть сплачувати комунальні послуги без комісії. Деякі банки пропонують „своїм” пенсіонерам відкрити кредитні лінії та інші спеціальні пропозиції.

 Таким чином, є всі передумови вигідної співпраці між пенсіонером і банківською установою, а право вибору щодо способу виплати пенсії завжди залишається за пенсіонером.

Пересвідчившись у зручності, оперативності та доступності банківських послуг, усе більше буковинських пенсіонерів обирають цей сучасний спосіб обслуговування в отриманні щомісячних виплат. Порівняно з січнем минулого року кількість краян, які отримують пенсії через банки, зросла на 4,4 тисячі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь