Безпека праці на підприємстві

Дата: 19.02.2020 10:59
Кількість переглядів: 539

У життєвих реаліях на працівників підприємств, організацій, установ чи працівників, які виконують роботи за трудовим або цивільно-правовим договором у фізичних осіб-підприємців, постійно діють або періодично виникають чинники, небезпечні для життя і здоров’я людини. Тому одним із найважливіших державних заходів щодо запобігання небезпеці є виконання вимог з охорони праці, які містяться у законодавчих і нормативних актах.

Зокрема, у частинах третій і четвертій статті 43 Конституції України чітко зазначено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, а також, що використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров’я роботах забороняється. А у статті 13 Закону України "Про охорону праці" визначено обов’язки роботодавця у цій галузі.

 Роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. З цією метою роботодавець створює відповідну службу і призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці, затверджує наказом інструкції про їх обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій. Крім цього, на основі Типового положення про службу охорони праці з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, кількості працівників, умов праці та інших факторів роботодавець затверджує Положення про службу охорони праці, її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконуватися в порядку сумісництва, а з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

Одним із основних завдань служби охорони праці є організація проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози життю або здоров’ю працівників. Спеціаліст з охорони праці має право зупиняти роботу виробничих дільниць, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров’ю працівників.

Право призупиняти роботу обладнання та окремих дільниць призводить до конфлікту інтересів між роботодавцем і службою (спеціалістом) охорони праці. Роботодавцю потрібно, щоб підприємство безперебійно функціонувало і давало прибуток. А завдання служби охорони праці – не допускати порушень норм охорони праці, які можуть спричинити нещасний випадок або професійне захворювання.

Отже, за стан охорони і безпеки праці на підприємстві, в організації, установі, у фізичних осіб-підприємців відповідає керівник. Він забезпечує функціонування системи управління охороною праці. Інженер з охорони праці (спеціаліст, який виконує ці функції за сумісництвом) підпорядковується безпосередньо роботодавцю і є своєрідним внутрішнім інспектором, який контролює, чи дотримуються працівники норм охорони праці.

Тому, дотримуючись вимог охорони праці, ви можете уберегти себе й інших від нещасного випадку чи професійного захворювання.

 

 

Страховий експерт з охорони праці 

Вижницького відділення управління

виконавчої дирекції ФССУ

в Чернівецькій області                                                                 Омелян Семирозум


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь