Легальна зарплата – запорука захищеного сьогодення і гідних пенсійних перспектив

Дата: 22.07.2020 14:41
Кількість переглядів: 761

Фото без описуКожен громадянин має конституційне право на працю та гідну її оплату, яке визначає право на соціальний захист сьогодні та пенсійне забезпечення у старості. Але повномірна реалізація цих важливих для кожної людини прав можлива тільки за умови дотримання вимог трудового законодавства щодо легальної зайнятості та заробітної плати. Тільки офіційне оформлення трудових відносин забезпечує стабільне і захищене сьогодення з належними соціальними виплатами (оплатою лікарняних, відпускних, наданням допомоги з безробіття тощо) та гідні пенсійні перспективи на майбутнє. Необхідно пам’ятати, що саме від величини легально задекларованої заробітної плати і сплачених внесків, які не мають бути меншими за законодавчо встановлений мінімум, залежить розмір майбутньої пенсії, отож про свій достаток у старості потрібно дбати під час трудової діяльності.  Почасти ж люди, задовольняючись отриманими «у конвертах» коштами, вважають себе сьогодні добре матеріально забезпеченими та не замислюються про те, як житимуть після виходу на заслужений відпочинок. А даремно, бо час плине досить швидко, і з настанням пенсійного віку такі громадяни ризикують втратити право на пенсію та залишитися без засобів для існування.

Фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області з метою захисту прав застрахованих осіб на соціальне і пенсійне забезпечення постійно відстежують дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства.  Аналіз звітності суб’єктів діяльності у сфері сільського господарства за травень 2020 року засвідчив, що чимало працедавців не вбачають за потрібне гідно винагороджувати працю найманих працівників. Згідно з останніми звітними даними страхувальників області, основним видом діяльності яких є сільське господарство, близько 5 відсотків керівників оплачують найману працю на рівні та нижче мінімального розміру. Інформацію щодо таких роботодавців пенсійна служба надіслала до контролюючих органів для здійснення перевірок з питань дотримання законодавства про працю та вжиття відповідних заходів.

Укотре звертаємося до найманих працівників, які працюють без офіційного оформлення трудових договорів з роботодавцем та погоджуються на нелегальну оплату праці чи її мінімізацію: не дозволяйте порушувати своїх законних прав і думайте сьогодні про своє завтра. Вимагайте від роботодавця офіційного оформлення трудових відносин, гідної заробітної плати та належної сплати страхових внесків, адже лише за таких умов ви зможете накопичити страховий стаж, необхідний для призначення пенсії.

Закликаємо роботодавців дотримуватися законодавства про оплату праці та дбати про соціальне і пенсійне забезпечення осіб, які своєю працею примножують матеріальні блага.

 

Пресслужба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь