Фіктивні шлюби з іноземцями: протиправність та негативні наслідки для громадян України

Дата: 23.03.2021 13:41
Кількість переглядів: 687

Україна є доволі привабливою країною для міграції – іноземці та особи без громадянства часто обирають її як країну призначення – для навчання або працевлаштування. Однак, не всі з них шукають законних способів легалізації на території України, тому, серед іншого, вдаються до такого виду шахрайства, як укладення фіктивних шлюбів з громадянами України.

Як правило, іноземці укладають такі шлюби без наміру створення сім’ї і виключно з метою якомога швидше отримати підстави для оформлення посвідки на проживання, а згодом – набути громадянство України за спрощеною процедурою. Але частіше мета таких дій інша – використання України як транзитної країни, через яку вони, завдяки безвізовому режиму, зможуть потрапити до країн Європейського Союзу.

Однак, негативні наслідки укладення фіктивних шлюбів можливі не лише для іноземців-правопорушників, а й для громадян України, охочих збагатитися незаконним шляхом.

До прикладу, перебуваючи у такому шлюбі, українці можуть втратити власне майно, якщо їх фіктивних «дружин» або «чоловіків» притягнуть до кримінальної відповідальності. Адже відомо, що окремі статті Кримінального кодексу України, окрім позбавлення волі, передбачають ще й конфіскацію майна або його арешт – якщо таке майно було придбано «подружжям» під час перебування у фіктивному шлюбі.

Крім того, укладення фіктивних шлюбів несе небезпеки для громадян України і від новоспечених «половин» та шахраїв-посередників, які й організовують такі схеми незаконної легалізації іноземців на території України. Серед ризиків – шантаж, погрози, крадіжки або й майнові претензії. Адже зловмисники здебільшого переконані, що фіктивні «дружини» або «чоловіки» не звертатимуться за допомогою до правоохоронних органів.

Питання незаконної легалізації іноземців та осіб без громадянства на території України шляхом укладення фіктивних шлюбів перебуває під пильною увагою Міграційної служби.

Завдяки спільним зусиллям працівників Міграційної служби та правоохоронців таку протиправну діяльність вдається вчасно виявляти та попереджувати. У результаті – «легалізованих» таким чином іноземців притягають до відповідальності та примусово повертають до країн походження, а отримані незаконним шляхом документи – скасовуються.

Крім того, наразі розглядається можливість повернення до практики надання іноземцями довідок про не перебування у шлюбі у країні громадянської належності при подачі заяви про реєстрацію шлюбу на території України. З вказаною пропозицію ДМС звернулося до Міністерства юстиції України.

Також за ініціативою ДМС пропонується внести зміни до Закону України «Про імміграцію», зокрема – таку дефініцію, як «обставини, за яких факт перебування у шлюбі з громадянином України або іммігрантом не визнається підставою для надання дозволу на імміграцію» з опрацюванням механізму визначення таких шлюбів. На даний час законопроєкт перебуває на розгляді заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

Прес-служба ДМС України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь