Порушення вимог безпеки під час обрізання та звалювання дерев у населених пунктах

Дата: 25.03.2021 16:19
Кількість переглядів: 594

Навесні чи в іншу пору року виникає потреба прочищати лінії електропередач, що проходять у кроні дерев, або звалювати старі дерева, які створюють небезпеку для людей у  населених пунктах та місцях відпочинку.

Як показує практика, під час таких робіт працівники виконують роботу на висоті з робочої платформи автовишки без захисних касок та запобіжних поясів, спецодягу, місця робіт не огороджують попереджувальними знаками, за виконанням роботи можуть спостерігати сторонні люди.

Все це може спричиняти тілесні ушкодження і тяжкі травми безпосередніх виконавців робіт, керівників робіт та сторонніх людей.

Проведення звалювання дерев у населених пунктах регламентують Правила охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України, затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу від 30.11.1995 № 51 (далі — Правила № 51). Останні зміни внесено наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12.05.2014 № 134. Правила № 51 мають свої особливості й відмінності від Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 13.07.2005 № 119 (далі — Правила № 119), так як регламентують звалювання дерев, що ростуть у населених пунктах та місцях відпочинку.

До роботи з видалення дерев, обрізання гілок, кущів, корчування пеньків допускаються особи, що досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження, ознайомлені з вимогами індивідуальної гігієни та виробничої санітарії, мають відповідну спеціальну підготовку і атестовані на знання Правил № 51.

Працівників, зайнятих спилюванням дерев, необхідно забезпечити спецодягом та засобами індивідуального захисту, зокрема касками.

 Місце звалювання дерев у радіусі 50 м необхідно огороджувати попереджувальними знаками відповідно до Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників, затвердженого постановою КМУ від 25.11.2009               № 1262.

Під час робіт зі спилювання дерев працівник, який перебуває на платформі автовишки, повинен мати закріплений до неї запобіжний пояс, а на голові — захисну каску.

Довжина спиляних відрізків стовбура дерева не має перевищувати 0,8 м.

Відрізки стовбура, які відпилюються, слід зв’язувати тросом і повільно опускати на землю вантажопідйомними механізмами та пристосуваннями.

Заборонено скидати спиляні відрізки стовбура на землю.

До моменту падіння спиляного дерева працівники повинні негайно відійти на відстань 7—10 м від падіння вбік під кутом 45°.

На місці робіт, де застосовують автовишки (вантажопідйомні механізми), не можна перебувати особам, які не мають стосунку до виконуваної роботи.

В.о.начальника Вижницького

відділення управління                                                                    Р.І.Єрема

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь