Всесвітній день безпеки та охорони праці на робочому місці 2021 – Передбачати, готуватися та реагувати на кризи - ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР

Дата: 22.04.2021 11:08
Кількість переглядів: 1404

Вижницьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області з урахуванням основних завдань і функцій Фонду соціального страхування України та його робочих органів просить суб’єктів господарювання, профспілкові об'єднання долучитися до проведення заходів в рамках Всесвітнього дня охорони праці та Дня охорони праці в Україні.

За рішенням Міжнародної  організації праці (МОП) 28 квітня визначено  Всесвітнім днем охорони праці. Цю ініціативу підтримують понад 100 країн світу. В Україні відзначають День охорони праці відповідно до указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 і він збігається зі Всесвітнім днем охорони праці.

Вперше Всесвітній день охорони праці відзначали у 2003 році. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці.

У 2021 році Всесвітній день охорони праці присвячений залученню потенціалу елементів системи безпеки та здоров’я на роботі (далі –БЗР), визначених у Конвенції МОП 2006 року № 187 про основи, що сприяють безпеці та здоров’ю на роботі. День охорони праці в Україні буде проходити під девізом "Передбачати, готуватися та реагувати на кризи - ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР".

Вибір теми Всесвітнього дня охорони праці та Дня охорони праці в Україні обумовила пандемія COVID-19. Минулого року вірус зупинив життя цілої планети і внаслідок цього, звичайно, постраждали як роботодавці, так і працівники. Особливо потерпіли працівники закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також в стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам. Негативний впливу коронавірусної інфекції поширився на всі сфери життєдіяльності людини. Разом з кризою прийшло усвідомлення важливості зміцнення систем безпеки та здоров’я на роботі, спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.

У МОП наголошують, що пандемія торкнулася майже кожного аспекту у сфері праці — від ризику передачі вірусу на робочих місцях до загроз, які виникли внаслідок ужиття заходів, спрямованих на запобігання поширенню вірусу.

Слід також розуміти, що одним днем проблеми безпеки та здоров’я найманих працівників не вирішуються, дата проведення Дня охорони праці - 28 квітня є символічною. Питання безпеки та здоров’я повинні бути під постійною увагою органів державної влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, профспілкових об'єднань, всього суспільства. Поточна коронавірусна пандемія демонструє важливість зміцнення систем охорони праці, включаючи служби охорони праці, як на національному рівні, так і на рівні підприємств.

Проведення заходів з нагоди Дня охорони праці повинні сприяти підвищенню обізнаності працівників про ризики для життя і здоров’я як основного механізму профілактики виробничого травматизму, професійної захворюваності, налагодженню та стимулюванню діалогу щодо важливості створення та інвестування в стійкі системи охорони праці, використовуючи приклади позитивного досвіду щодо пом'якшення та запобігання розповсюдженню COVID-19 на робочому місці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь