Поетапне впровадження електронної форми листків непрацездатності

Дата: 23.06.2021 15:17
Кількість переглядів: 706

Фото без опису04.06.2021 набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 № 1066 "Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки" яким запроваджується електронна форма листка непрацездатності. цим наказом запроваджено перехідну модель роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я та листками непрацездатності. Перехідний період буде тривати до 31 серпня 2021 року.

Під час перехідного періоду обидва види документів (сформований е-лікарняний, паперовий листок непрацездатності) є підтвердженням встановленого факту тимчасової непрацездатності працівника, підставою для звільнення його від роботи та для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок коштів Фонду. 

Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 328. Реєстр формує та веде Пенсійний фонд України, який є володільцем інформації, що міститься в ньому.

Згідно з цим Порядком листок непрацездатності – це сформований (виданий) програмними засобами Реєстру на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, і зареєстрований за єдиним реєстраційним номером листка непрацездатності у Реєстрі електронний документ, що є підставою для звільнення від роботи, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Сформований листок непрацездатності у день створення стає доступним для перегляду в кабінетах страхувальника та застрахованої особи на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Сформований листок непрацездатності з причиною непрацездатності "вагітність і пологи" передається страхувальнику як підстава для нарахування матеріального забезпечення у день створення.

При цьому працівнику не потрібно роздруковувати е-лікарняний та надавати роботодавцю будь-яких паперових підтверджень про тимчасову непрацездатність. Достатньо лише повідомити у будь-який доступний спосіб комунікації роботодавця про факт формування лікуючим лікарем медичного висновку про тимчасову непрацездатність.

На період перехідної моделі, з 04 червня до 01 вересня 2021 року, лікарі закладів охорони здоров'я матимуть право видавати паперові листки непрацездатності, або формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність з подальшою трансформацією їх у е-лікарняний.

Якщо листок непрацездатності відкривається за паперовою формою, за одним випадком тимчасової непрацездатності, то його продовження аж до повного закриття незалежно від того, де продовжує лікування пацієнт, відбувається виключно в паперовій формі.

У разі якщо під час дії перехідної моделі особа, у якої сформовано медичний висновок у Реєстрі в одному лікувальному закладі, звернулася для проходження обстеження, консультації, доліковування, проходження реабілітації тощо в інших лікувальний заклад, у якого ще відсутня технічна можливість формування медичних висновків у Реєстрі, то для такої особи відкривається паперовий листок непрацездатності, як новий випадок тимчасової непрацездатності.

Отримання е-лікарняного не впливає на процедуру призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення. Комісія (уповноважений) із соціального страхування на підприємствах продовжує свою роботу та зберігає весь обсяг функцій, передбачених Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13.

Заяви-розрахунки Фонд соціального страхування прийматиме ОКРЕМО за кожним видом листків непрацездатності.

Проходження е-лікарняного на підприємстві для призначення матеріального забезпечення застрахованій особі:

- е-лікарняний друкується або залишається в електронному вигляді в кадровій службі або відповідальної особи кадрової служби (за рішенням роботодавця);

- кадрова служба або відповідальна особа кадрової служби визначає страховий стаж застрахованої особи (пільги) та кількість календарних днів непрацездатності, що підлягають оплаті за рахунок коштів роботодавця та Фонду соціального страхування України. Зазначена інформація, за бажанням (або визначенням роботодавця), формується у паперовому вигляді або в електронному;

- е-лікарняний, відомості щодо визначеного страхового стажу та кількості днів непрацездатності, що підлягають оплаті, передаються до комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства;

- комісія із соціального страхування на підприємствах продовжує свою роботу та зберігає весь обсяг функцій, передбачених Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13;

- рішення про призначення або відмову у призначенні матеріального забезпечення комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства передає до підрозділу бухгалтерії підприємства, який нараховує матеріальне забезпечення;

- бухгалтерією здійснюється розрахунок матеріального забезпечення на підставі е-лікарняного (за необхідності його паперової роздруківки) та рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства. Даний розрахунок записується в електронному або паперовому вигляді (за рішенням роботодавця) та відображається в бухгалтерських проводках;

- заповнюється заява-розрахунок та подається до відділення Фонду за місцем обліку.

 

В.о.начальника  Вижницького відділення

управління виконавчої дирекції Фонду

соціального страхування України

в Чернівецькій області                                                                І.Тими


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь