У застосунку «Дія» стануть доступними цифрові образи посвідок на тимчасове та постійне проживання в Україні

Дата: 16.11.2021 14:04
Кількість переглядів: 589

Фото без описуДержавною міграційною службою України спільно з Міністерством внутрішніх справ України та Міністерством цифрової трансформації України завершуються технічні роботи щодо формування та відображення на Єдиному порталі державних послуг та у мобільному застосунку «Дія» інформації, що міститься у посвідці на тимчасове або постійне проживання в Україні.

Запровадження відповідного експериментального проекту* Кабінет Міністрів України підтримав сьогодні, 10 листопада 2021 року. Завдяки цьому рішенню у «Дії» невдовзі з’явиться посвідка на тимчасове або постійне проживання – усе працюватиме за аналогією до електронного паспорта.

Сформувати е-посвідку на постійне або тимчасове проживання у «Дії» зможуть іноземці та особи без громадянства, які є власниками біометричних посвідок на тимчасове та постійне проживання в Україні. Е-посвідки формуватимуться у «Дії» за згодою користувача автоматично, за наявності в Єдиному державному демографічному реєстрі усіх обов’язкових даних про іноземця або особу без громадянства. Зазначимо, що така можливість стала доступною завдяки створенню відповідного функціоналу відомчої інформаційної системи ДМС.

Передбачається, що такий експериментальний проект дасть можливість зробити перебування іноземних громадян на території України більш комфортним та зручним, а також покращить імідж України, як відкритої та сучасної держави. Зокрема, цифрові посвідки дозволять своїм власникам отримувати наступні електронні послуги:

формувати на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг «Портал Дія» заяви про реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі;

отримувати сертифікат про:

вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

тестування на COVID-19 методом ПЛР;

одужання від COVID-19.

* Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо застосування відображення в електронній формі інформації, що міститься у посвідці на постійне проживання та посвідці на тимчасове проживання.

Прес-служба ДМС України

 

У ДМС України розпочала роботу комунікаційна платформа для обговорення міграційних питань

 

12 листопада відбулася перша зустріч в рамках комунікаційної платформи, ініційованої Міграційною службою для налагодження діалогу з представниками міжнародних, громадських та правозахисних організацій, що опікуються міграційними питаннями.

"Наша комунікаційна платформа має на меті, передусім, підвищення рівня обізнаності з міграційних питань не лише представників правозахисних організацій, а й пересічних громадян, які з певних причин звертаються до Міграційної служби. Ініціювавши цю платформу, ми хочемо висловити нашу готовність та відкритість до конструктивного діалогу з представниками громадянського суспільства – щоб допомогти їм краще зрозуміти міграційну сферу та сприяти у вирішенні їх проблем, але виключно у законній площині" – зазначила Голова ДМС Наталія Науменко.

У першому раунді платформи учасники в онлайн-режимі обговорили питання законного перебування в Україні громадян Республіки Білорусь та проблеми, які виникають у зв’язку з отриманням ними належних статусів та документів. Цю тему було обрано, як найчастіше згадувану у запитах акредитованих учасників.

Саме тому в зустрічі взяли участь працівники Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства ДМС України. Також як спостерігачі до платформи долучилися представники Громадської ради при ДМС України, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні та Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні.

 

Модерувала зустріч адвокат Ксенія Проконова, яка раніше вже комунікувала з працівниками ДМС України на теми, що стосувалися законного перебування громадян Республіки Білорусь на території України.

Передбачається, що зустрічі в рамках комунікаційної платформи ДМС відбуватимуться з періодичністю у 3-4 тижні. Їх тематика щоразу буде змінюватися, але у першу чергу будуть враховуватися саме ті питання та ситуації, які учасники платформи вказували у своїх запитах, як пріоритетні для обговорення.

Прес-служба ДМС України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь