Трудовий договір - гарантія задекларованої праці

Дата: 12.12.2023 08:22
Кількість переглядів: 30

Фото без описуЩо таке трудовий договір?

Трудовий договір - документ, який регулює відносини між працівником і роботодавцем. Він визначає права і обов’язки обох сторін, умови праці, заробітну плату, термін дії, порядок зміни і розірвання. 

Трудовий договір може бути укладений у письмовій формі і підписаний обома сторонами, або оформлений шляхом видання наказу про прийняття працівника на роботу.

Трудовий договір може бути строковим або безстроковим, з повним або неповним робочим часом, основним або за сумісництвом залежно від характеру роботи і бажання сторін. 

Як відбувається укладення трудового договору?

Працівник має написати заяву про прийняття на роботу, надати паспорт, копію ідентифікаційного номера, за потреби - документи про освіту, або інші документи.

Роботодавець видає наказ про прийняття працівника на роботу, ознайомлює з ним працівника, направляє повідомлення про факт працевлаштування до територіального органу Державної податкової служби.

Що ви втрачаєте, працюючи без трудового договору?

Якщо ви працюєте без трудового договору, ви не можете розраховувати на гідну оплату праці й дотримання режиму роботи; гарантовані оплачувані відпустки, лікарняні, компенсацію у разі нещасного випадку тощо.

Ви також не маєте захисту від свавільного звільнення, зниження зарплати, перевантаження роботою. Не дайте себе обдурити роботодавцям, які пропонують вам працювати без трудового договору, із зарплатою «в конверті», або за цивільно-правовими договорами. 

Не погоджуйтеся на незадекларовану працю, бо ви втрачаєте свої права і можливості.

Що робити, аби роботодавець задекларував вашу працю?

Вимагати, аби з вами було укладено трудовий договір відповідно до чинного законодавства про працю. Якщо роботодавець відмовляється, ви можете подати позовну заяву до суду.

Пошукати іншу роботу, де ви будете мати задекларовані трудові відносини та соціальні гарантії. Ви можете скористатися послугами регіональних центрів зайнятості, або інших ресурсів для пошуку роботи.

Звернутися до Держпраці за консультацією. Ви можете знайти контактну інформацію за посиланням: https://dsp.gov.ua/kontakty-dlia-konsultatsii.../.

Що робити, якщо роботодавець не виконує умови укладеного трудового договору?

Якщо роботодавець не виконує умови трудового договору, ви можете зробити наступне:

звернутися до роботодавця з письмовою вимогою про усунення порушень і виконання умов трудового договору. Також ви можете звернутися до профспілкового органу, якщо ви є членом профспілкової організації, за допомогою і підтримкою.

Звернутися з письмовою скаргою до територіального органу Держпраці України  за консультацією та допомогою. 

Звернутися до суду з позовом про встановлення факту порушень роботодавцем умов трудового договору, відновлення порушених прав і вимоги компенсації моральної та матеріальної шкоди.

Роз’яснення оприлюднено у рамках інформаційної кампанії Держпраці - “Трудовий договір: Твій пасок безпеки у світі праці”,  (трудовий договір не гарантує працівникові, що його права не будуть порушені, він дає можливість їх захистити).

 

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь